Immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre Nagykátán a TápióFeszt elnevezésű hagyományőrző, kulturális gasztrofesztivál. A fesztivál külön érdekessége, hogy azzal egyidejűleg zajlik a Nemzetközi Kátai Tánctalálkozó, amely idén 34. alkalommal várja vendégeit.

Dorner Gábor Nagykáta Város polgármestere ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy példaértékűnek tartja ezt a fesztivált, hiszen nem arról van szó, hogy egyetlen település szervezi, hanem a tápiómenti települések összefogásával, közel 20 település részvételével valósul meg. A fesztivál így az egész Tápió-vidékének egy közös „gyermekévé” vált, ezzel is egységgé kovácsolva a térség településeit. A városvezető elmondta, hogy a fesztivál tovább erősíti az összetartozást, hiszen közösek a kulturális gyökerek, közösek az ünnepek, de közösek a problémák is - így azokra közösen könnyebben találhatnak megoldást.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője ünnepi köszöntőjében gratulált a Tápió-menti települések vezetőinek, hogy bebizonyították, hogy képesek az összefogásra és évről évre színvonalasabb fesztivál megszervezésére. Külön köszönetet mondott Nagykáta vezetőinek az elmúlt évek kemény, kitartó munkájáért és arra kérte őket, hogy továbbra is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a város összefogója és vezetője legyen a térségnek.

Az államtitkár emlékeztette a jelenlévőket Morus Szent Tamás szavaira, amelyek szerint „ a hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása”.

Czerván György reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő évtizedekben is a TápióFeszt lesz az egyik esemény, melynek keretében tovább adhatják ezt a lángot és a Tápió-menti települések vigyázni fognak arra, hogy ez a láng soha ki ne aludjon. Ehhez hozzátette: napjainkban egyre jobban felértékelődnek azok a dolgok, amelyek közösségé formálnak bennünket.

Czerván György végezetül összegezte az elmúlt három év települési és térségi fejlesztési eredményeit, melyek nem valósulhattak volna meg a gazdaság jó teljesítménye nélkül.

(FM Sajtóiroda)