A Bács-Kiskun megyei településen negyedik alkalommal rendezték meg a Kolbász- és pálinkafesztivált. Az egész napos gasztronómia rendezvényen a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a versennyel egybekötött szakmai napra érkezett vendégeket.

Kolbásztöltő csapatok versenyével, szárazkolbász- és pálinkakóstolóval kezdődött meg a IV. Kolbász- és Pálinkafesztivál Kunadacson. A szervezők a rendezvény keretében térségi agrárnapot is tartottak, amelyre a szűkebb környezetük mezőgazdaságának szereplői mellett, szerte az országból, valamint a határon túlról is érkeztek vendégek. A szakmai programon beszámolók, előadások hangzottak el az aktuális, az agráriumban jelentkező feladatokról, lehetőségekről.

Fotó: FM

Szakáli István Loránd beszédében elmondta: nekünk, magyaroknak az agrárium sokkal többet jelent a gazdaság egyik ágazatánál. Számunkra a mezőgazdaság a hozzá kapcsolódó technológiával, a hagyományokkal, népszokásokkal együtt a gyarapodás, a boldogulás lehetőségét, és a helyi közösségek összetartást segítő erőforrását jelenti.

A helyettes államtitkár kiemelte: élelmiszertermelési hagyományaink, konyhaművészetünk szorosan összeköti a nagyvilágban élő magyarságot. Azzal a gyakorlati gasztronómiai tudással, gazdálkodási ismerettel, amit egy egyszerű magyar parasztember évszázadokkal ezelőtt magáénak tudhatott a mai generációk nem rendelkeznek, és jobb esetben is csak az iskolában szereztek néminemű tapasztalatot.

Fotó: FM

Hagyományainkról nem csak beszélni szükséges, aktívan cselekedni kell azért, hogy megmaradjanak azok az értékek, amiket eleink ránk hagytak. Többek között azért is van szükség az ilyen, egész közösséget megmozgató rendezvényekre - mondta el a helyettes államtitkár.

(FM Sajtóiroda)