A digitális technológiák mind szélesebb körű elterjesztésével tarthatja fenn európai versenyképességét a magyar agrárium – mondta Feldman Zsolt, a 31. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok megnyitóján szerdán. A mezőgazdaságért felelős államtitkár hozzátette, a kormányzat segíteni kívánja, hogy a legkisebb gazdálkodók is élhessenek e vívmányokkal.

A kormány és a gazdák közös erőfeszítéseinek eredményeként a magyar mezőgazdaságban 2010 után kedvező folyamatok indultak el, aminek köszönhetően folyamatosan erősödik az ágazat – fogalmazott Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár a 31. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok megnyitóján. Az államtitkár a részletekről szólva elmondta, a magyar mezőgazdaság növekedése 2010- és 2017 között az első háromban volt az Európai Unióban. A külpiaci értékesítés 2017-ben rekordértéket ért el, 9 millió euróval. A gazdák pozitív jövőképét mutatja az, hogy tavaly jelentősen emelkedtek a beruházások. A gazdálkodók 2017-ben 300 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, ami szintén rekordnak tekinthető.

Fotó: AM

Növekedett a magyar mezőgazdaság termelékenysége is 2010 és 2017 között. Ez a növekedés uniós összehasonlításban is figyelemre méltó. Ugyanakkor az egy hektárra jutó bruttó hozzáadott érték még elmarad az uniós vezető országaitól, van tehát növekedési tartalék az ágazatban. „Abban vagyunk elkötelezettek, hogy a mezőgazdaság fejlődését, hatékonyság-növelését segíteni tudjuk. A kormányzat támogatás-politikai eszközökkel, a kiemelt ágazatok segítésével, a Vidékfejlesztési Program beruházási támogatásaival és széles körű hitelprogrammal segít ezt elérni.” – fogalmazott Feldman Zsolt.

Fotó: AM

Ugyanakkor a gazdáknak egyre élesebb versenyben kell talpon maradniuk, illetve növekedniük. A hazai agrárpolitika elsődleges célja a hatékonyság növelése, azaz, hogy minél kevesebb ráfordítással, minél nagyobb értéket tudjanak előállítani a termelők. Ennek egyik legkorszerűbb eszköze a digitális technológiák mind szélesebb körű alkalmazása. Ugyanakkor nem szabad hagyni, hogy ez a tőkeerős nagyvállalatok privilégiuma legyen. El kell kerülni azt, hogy a kis- és nagyvállalkozások között digitális szakadék alakuljon ki. Ebben segíthet a Bábolnai Gazdanapok rendezvénye is, ahol a talaj- és vízkímélő technológiákkal, a hatékonyabb növényvédelem lehetőségeivel, vagy a modern talajerő-utánpótlás módszereivel ismerkedhetnek meg a gazdálkodók – tette hozzá az államtitkár.

(AM Sajtóiroda)