Kisfilmek, oktató filmek, videó riportok a magyar vidékről, hagyományokról, életmódról, fenntarthatóságról

Önellátó gazdálkodás Bólyban

Publikálva: 2016. január 21.

Gyermekkori álmát valósította meg 1,5 hektáron Szabó Tamás 3 gyermeke örömére is.

Tovább a teljes cikkre

Gyűrűfű, az ökofalu

Publikálva: 2016. január 21.

A film azt mutatja be, hogyan kezdtek új életet Gyűrűfű lakói. A városból kiköltözött emberek próbálnak egymást segítve, a természettel egységben, annak erőforrásaira támaszkodva, azokat megkímélve, részben önellátó módon megélni.

Tovább a teljes cikkre

Vidékességek 15. rész: Falusi turizmus

Publikálva: 2015. május 28.

E kisfilm a vidéki élet szépségét, az abban rejlő lehetőségeket kívánja bemutatni egy-egy gazdálkodó család példáján keresztül, amelyek mindegyike falusi vendéglátással is foglalkozik.

Tovább a teljes cikkre

Vidékességek 14. rész: Halastavak - több szerepben

Publikálva: 2015. május 27.

A halastavak nem csupán termelő tevékenységet töltenek be, fontos szerepük van szűkebb-tágabb környezetük mikroklímájának kilakításában. A tavak mentén különleges élőhelyek alakulnak ki, ahol védett madarak fészkelő és táplálkozó helyet találnak maguknak, és amelyek a vándorlásban lévő madarak számára is pihenőhelyül szolgálnak. A sporthorgászat miatt is jelentős értéket képviselnek a halastavak, hiszen minőségi kikapcsolódást biztosítanak azoknak, akik a természetben aktívan kívánnak feltöltődni. A kisfilm egy olyan tavat is bemutat, amelynek fő hasznosítási íránya a közösségteremtés. Olyan színtér, ahol fiatalok és idősek közösen alakítják ki a tó körül azt a pihenő és szabaidős teret, ahol együtt élvezhetik a tó szépségét és nyugalmát.

Tovább a teljes cikkre

Vidékességek 13. rész: Közösségi mezőgazdálkodás

Publikálva: 2015. május 27.

Jelen kisfilm a közösségi alapú mezőgazdálkodást mutatja be, ahol a termelő és vevő egy közösséget alkotnak.

Tovább a teljes cikkre

Vidékességek 12. rész: Alternatívák az állattartásban

Publikálva: 2015. május 27.

A sorozat 12. része olyan haszonállatokat mutat be, amelyek sok gazdálkodónak jelenthetnek kiegészítő alternatívát a fő állattenyésztési ágazatok mellett. Ilyen a méhészet, a húsgalamab és húsnyúl tartása.

Tovább a teljes cikkre

Vidékességek 11. rész: Madárbarát gazdálkodás

Publikálva: 2015. május 20.

Szinte természetesnek vesszük, hogy számtalan madárfaj vesz körül bennünket akár városban vagyunk, vagy akár a természetben. A gazdálkodás környezete is sok madárfaj számára jelent életteret, legyen az fészkelési, vagy éppen táplálkozó hely. A mezőgazdaság ebből adódóan nagy hatást gyakorol ezeknek a madaraknak az életére. A rovarölőszerek ugyan megóvják a kulturnövényt a kártételtől, ám egyúttal a madarak táplálékbázisát is kiírtják. Sokan elfelejtik, hogy a madrak milyen nagy hasznot jelenthetnek a gazdálkodás számára. Részét képezik az ökológiai rendszernek és nélkülük felborul a kulturtájak biológiai sokfélelesége. Ezért is fontos része az agrárkörnyezetgazdálkodási támogatásoknak a madárélőhelyek megóvása és az ezzel kapcsolatos kifizetések fenntartása.

Tovább a teljes cikkre

Vidékességek 10. rész: Sikeres falvak

Publikálva: 2015. május 14.

Megfelelő vezetéssel, a helyi erőforrásokra építve, egymást erősítve, segítve, a legkilátástalanabb helyzetből is van kiút. Ezt mutatja be ez a kis film egy-egy magyarországi kistelepülés példáján keresztül.

Tovább a teljes cikkre

Vidékességek 9. rész: Talajerő utánpótlás

Publikálva: 2014. december 3.

Fontos, hogy ne csupán tápanyag-utánpótlásról beszéljünk, ami kizárólag a növényhozam növelés által a jövedelmezőséget biztosítja, hanem talajerő-utánpótlást végezzünk. A talajra, olyan élő erőforrásként kell tekinteni, amelynek vízmegtartó-képessége, szerkezete, humusztartalma és mikrobiális élete együttesen biztosítják az eredményes gazdálkodást.

Tovább a teljes cikkre

Ember- és környezetkímélő kertművelés

Publikálva: 2014. szeptember 16.

A mélymulcsos kertművelés.
"Vannak olyan megoldások, amelyek jók az embernek és jók a természetnek is."

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Navigáció