Minél többen válasszák a helyben termelt élelmiszert

Publikálva: 2015. szeptember 25.

A helyi termékek előállításának, fogyasztásának növelését, a helyi termelők, termékeik és a vásárlók egymással való megismertetését szeretné elérni a Földművelési Minisztérium a Helyi termék Éve meghirdetésével is, melynek keretében a szaktárca az ország különböző településein tájékoztató előadásokkal segíti az érdeklődőket – mondta Bognár Lajos az OMÉK-on megrendezett Helyi Termék Éve konferencián.

Nem tudjuk ugyanis, hogy a termék alapanyagai hány kontinensről érkeztek a feldolgozó üzembe. Nem tudjuk azt sem, hogy az előállításban részt vevők emberhez méltó körülmények között végezték-e a munkájukat. Nem tudjuk továbbá, hogy milyen gasztronómiai hagyomány és milyen technológia áll a feldolgozott élelmiszer mögött. A termék ízvilága azonosíthatatlan, így nem is épül be szervesen az étkezési kultúránkba. Nem tudjuk végül, hogy a szállítással és a csomagolással milyen mértékben terheltük a környezetünket.

A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelő helyettes államtitkára a szakmai vásár konferenciáján kifejtette: a tárca a maga eszközeivel mindent megtesz azért, hogy ösztönözze a helyi termékek előállítását és fogyasztását. Már az elmúlt években számos jogszabály módosítás könnyítette a kistermelői tevékenység végzését és a helyi termelői piacok létrehozását. Ennek is köszönhető, hogy a termelői piacok száma mára kétszáz fölé emelkedett, de ezt a kedvező folyamatot tovább szeretnénk erősíteni – fogalmazott Bognár Lajos. Mint mondta, a minisztérium ezért indította el idén áprilisban a Helyi Termék Éve programsorozatot, melynek kiemelt célja a helyi ellátási láncok megerősítése és a termékek megismertetése a vásárlókkal.

A helyettes államtitkár a tematikus év másik fontos céljának nevezte a termelőkkel való partnerség kialakítását, a szakmai segítségnyújtást és a tudásmegosztást. Az agárkormányzat azt szeretné elérni, hogy a helyi termékeket gyártó őstermelők, kistermelők, illetve mikro- és kisvállalkozók szakmai ismeretei bővüljenek, elsősorban élelmiszerbiztonsági, helyi értékesítési feltételek, adózási és piacra jutási lehetőségek témakörben.

A régi vásárokhoz hasonlóan a mai termelői piacok is ünnepi események: a helyi termelő és vásárló személyes találkozásának ünnepei. Ismerős embereké, akik a piacon nemcsak árut, hanem eszmét is cserélnek, akik kíváncsian kérdeznek és örömmel mesélnek a kínált portékáról. A személyes beszélgetés és a tartós elégedettség során azután kiépül a kölcsönös bizalom – fogalmazott Bognár Lajos.

Az OMÉK-on megrendezett konferencia már a nyolcadik szakmai fórum a Helyi Termék Éve keretében, és a programsorozat egészen 2016 márciusáig folytatódik. A Földművelésügyi Minisztérium a szakmai fórumsorozat mellett a helyi termelőknek ingyenes megjelenési lehetőséget biztosít 4 vidéki helyszínen „Vidék Mustra vidéken”   címen. A szeptember 12-ei balatonfüredi mustra után e hétvégén Baján, majd később Sopronban, Debrecenben mutatkozhatnak be a helyi és kézműves termékek.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)

Menü

Főoldal

Navigáció