A magyar vidék élni akar! Írások, cikkek, riportok, programok a vidéki Magyarországról

Kolbász- és pálinkafesztivál Kunadacson

Publikálva: 2017. október 8.

A Bács-Kiskun megyei településen negyedik alkalommal rendezték meg a Kolbász- és pálinkafesztivált. Az egész napos gasztronómia rendezvényen a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a versennyel egybekötött szakmai napra érkezett vendégeket.

Tovább a teljes cikkre

TápióFeszt: hagyomány és jövőépítés

Publikálva: 2017. szeptember 9.

Immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre Nagykátán a TápióFeszt elnevezésű hagyományőrző, kulturális gasztrofesztivál. A fesztivál külön érdekessége, hogy azzal egyidejűleg zajlik a Nemzetközi Kátai Tánctalálkozó, amely idén 34. alkalommal várja vendégeit.

Tovább a teljes cikkre

Megnyílt az I. Mudi Világtalálkozó Nyíregyházán

Publikálva: 2017. szeptember 7.

Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban rendezik meg 2017. szeptember 7-10. között az I. Mudi Világtalálkozót. A négynapos rendezvényen a mudival, az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajtával ismerkedhetnek meg az eseményre kilátogatók.

Tovább a teljes cikkre

Kun hagyományok kulturális fesztiválja a Vajdahunyadvárban

Publikálva: 2017. szeptember 2.

A kunok a magyar nemzet legmagyarabbá vált néptörzseként boldogulnak földjükön sok száz éve - mondta a Kun hagyományok kulturális fesztiváljának szombati megnyitóján, a budapesti Vajdahunyadvárban a földművelésügyi miniszter.

Tovább a teljes cikkre

Megnyílt a 31. Mesterségek Ünnepe

Publikálva: 2017. augusztus 17.

A rendezvény középpontjában idén a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb területe, a hímzés áll. Az eseményre meghívták több mint tíz ország mestereit, a díszvendég Mongólia.

Tovább a teljes cikkre

A VII. TeSzedd! akciót idén a Takarítási Világnap köré szervezi az FM

Publikálva: 2017. augusztus 16.

Idén szeptember 15-től 17-ig, azaz három napig tart a Földművelésügyi Minisztérium TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciója – jelentette be V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján.

Tovább a teljes cikkre

Egy hungarikum ezer arca – Nagy érdeklődés övezte a Bajai Halfőző Fesztivált

Publikálva: 2017. július 8.

A hétvégén ismét megrendezték az ország egyik legnagyobb fesztiválját Baján. A halászlé fővárosában közel 10.000 kilogrammnyi hal rotyogott a bográcsokban, miközben színvonalas programok várták a vendégeket a település szinte valamennyi utcájában. A rendezvény már 22 éve játszik meghatározó szerepet a mediterrán hangulatú város életében.

Tovább a teljes cikkre

Megkezdődött a VI. SzamosFeszt fesztivál a szatmári Cégénydányádon

Publikálva: 2017. július 3.

Megkezdődött a VI. SzamosFeszt fesztivál a szatmári Cégénydányádon, az ünnepi istentisztelet keretében megtartott megnyitón Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a megjelenteket.

Tovább a teljes cikkre

Vadvirág méhes és füveskert

Publikálva: 2017. március 27.

A mézet nyugodtan tekinthetjük a világ egyik legnagyobb csodájának. Gyakorlatilag nincs olyan dolog amire ne lenne alkalmas. Táplálék, tele energiával, gyógyít, regenerál. Minden bajra jó. Egy bödön mézzel a világrengést is túl lehet élni.
Régen a mézeskalács a királyok asztalán volt étek, vagy a parádés lakodalmakon.
Tudjuk a jövendölésekből, ennek a mi szép világunknak akkor lesz vége, amikor az utolsó méh elpusztul.
Ezt mindenki tudja, mégis évről évre csökken a száma a még megmaradt maroknyi kis területeknek, amiket még réteknek lehet nevezni.
Gyenes Csilla egy varázslatos kertet hozott létre Orfaluban, ahol – amíg ő él – biztos hogy nem pusztulnak ki a méhek.

Tovább a teljes cikkre

Ébred a természet, vonulnak a récék és a vadludak

Publikálva: 2017. február 17.

Bár még kitart a téli hideg, a vándormadarak első hírnökei már megérkeztek a Körös-Maros Nemzeti Parkba. A pusztában bíbicek mozognak, az erdőkben harkályok kopácsolnak s néha már az énekesmadarak is megszólalnak.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Navigáció