A magyar vidék élni akar! Írások, cikkek, riportok, programok a vidéki Magyarországról

Üres telekkel indultak, mára virágzó kerti oázist varázsoltak

Publikálva: 2018. szeptember 3.

Rita és párja 7 éve költöztek álmaik otthonába és azóta valósággal megfertőzte a fiatalasszonyt a kert.

Tovább a teljes cikkre

Sajógalgóc község kézműves egyedi mintaprogramja, avagy a ˝Galgóci Faragda”

Publikálva: 2018. augusztus 2.

Sajógalgóc község Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén, a kazincbarcikai járásban található. Zsáktelepülés jellege elzártságot jelent, de ugyanakkor ennek is köszönheti azt a falusias varázsát, nyugalmát, szépségét, amit sikerült megőriznie mind a mai napig, ebben a rohanó, változó világban. Elhelyezkedéséből és adottságaiból adódóan nagyon korlátozottak a településen élők lehetőségei. Mivel az önkormányzat nem rendelkezik mezőgazdasági művelésre alkalmas területtel, így a településen egy nagy múlttal rendelkező hagyományos mesterség újragondolását látják kiugrási lehetőségnek.

Tovább a teljes cikkre

Út a közfoglalkoztatásból a szociális gazdaságba Bácsalmáson

Publikálva: 2018. július 23.

MÚLT és JÖVŐ, HAGYOMÁNY és INNOVÁCIÓ…

…. és a NAGYMAMA SZERETŐ GONDOSKODÁSA

Mindig ezek a gondolatok és érzések kavarognak a fejemben, amikor a BÁCSALMÁSI FINOMSÁGOK-ra gondolok.

Tovább a teljes cikkre

SzandaSzögi Ökokertészet – Egészséges, friss, szezonális bioélelmiszerek Szandáról, Nógrád megyéből

Publikálva: 2018. július 5.

Családi vállalkozásban, négy fóliasátor alatt cseperednek az egészséges, vegyszermentes növények a SzandaSzögi Ökokertészetben. A terményekből nagyvárosi családoknak is szállítanak, Vácra és Budapestre.

Tovább a teljes cikkre

A Pusztaszabolcsi Tej története

Publikálva: 2018. június 28.

A Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. Pusztaszabolcson, a Mezőföld szívében fekvő kizárólagosan magyar tulajdonban lévő tejgazdaság. A gazdálkodásuk a teljes termék-utat lefedi. Ennek megfelelően maguk állítják elő a takarmányokat, a saját holstein-fríz állományukon keresztül termelik meg a tejet, melynek körülbelül az 50%-át maguk dolgozzák fel. A feldolgozott termékeket pedig saját márkás üzleteikben illetve viszonteladókon keresztül értékesítik. Körülbelül tíz éve úgy döntöttek, hogy nem a szántóföldi növénytermelésből szeretnének megélni, hanem egy magasabb hozzáadott értékkel rendelkező árut akarnak értékesíteni. Ennek megfelelően a meglévő tehenészeti telepüket kezdték korszerűsíteni és a szántóföldi növénytermesztést a szarvasmarhák takarmányigényei alapján módosították.

Tovább a teljes cikkre

Közösségi kemence épült Sokorópátkán

Publikálva: 2018. június 28.

Május 30. és június 3. között egy újabb közösségi helyszínnel gazdagodott Sokorópátka: kemence épült a kultúrház udvarán. Régi álma vált valóra a helyi civil szervezeteknek, önkormányzatnak, akik tevékenyen részt vettek a helyszín előkészítésében, a megvalósításban és az első, kemencében sült kenyér és csirkecomb elfogyasztásában is.

Tovább a teljes cikkre

Amikor a csapból is szörp folyik

Publikálva: 2018. április 20.

Idén második alkalommal rendezték meg a Nemzeti Szörp és Lekvárversenyt a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten. A kezdeményezés ötletgazdája Molnárné Kárász Rita mezőgazdasági termelő, kistermelő, aki maga is a saját megtermelt gyümölcseiből, fűszer- és gyógynövényeiből készít zamatos élelmiszereket. A megmérettetésnek idén a Lantos Borászat adott otthont. A II. Nemzeti Szörp és Lekvárverseny célja a magyar alapanyagból készült termékek megmérettetése, népszerűsítése. A versenyre benevezett szörpök és lekvárok felkeltsék a vásárlók, felhasználók és fogyasztók figyelmét minőségükkel, piacképes, az előírásoknak megfelelő külsőjükkel.

Tovább a teljes cikkre

Megnyílt a helyreállított Szabadtéri Erdei Múzeum Szilvásváradon

Publikálva: 2018. március 20.

Megnyílt a helyreállított Szabadtéri Erdei Múzeum Szilvásváradon; a 2017 tavaszán szinte teljesen megsemmisült kiállítóhely keddi megnyitóján Magyarország kincseinek megóvásának, gyarapításának fontosságát hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter.

Tovább a teljes cikkre

Múltidéző értékteremtés a Baráthegyi Kincsestárban

Publikálva: 2018. február 2.

- Ezen a különleges helyszínen a régmúlt eszközei, készségei elevenednek meg. Ezért tartom rendkívül fontosnak a Kincsestár kitalálását, fejlesztését, amely egyszerre okoz örömet kicsiknek és nagyoknak – mondta el V. Németh Zsolt Miskolcon, az „Élő Kalendárium – Baráthegyi Kincsestár" interaktív népi kézműves tárház átadásán.

Tovább a teljes cikkre

Pásztortűzként őrzi az ősök emlékét a díjnyertes alföldi tanya

Publikálva: 2017. december 30.

A Földművelésügyi Minisztérium először adta át az év tanyája díjakat, melyekkel azokat az egyéni tanyagazdaságokat ismerik el, amelyek jó mintául szolgálhatnak más tanyák számára. A kezdeményezés célja egybegyűjteni és bemutatni Magyarország legjobb tanyáit, azok mintaértékű fejlesztéseit, illetve gazdálkodási szemléletét, gyakorlatát. A magyar tanya népszerűsítésének további célja, hogy ezt a sajátos, magyar, ősi, szabad gazdálkodási életformát minél többen megismerjék és a lakhely választásakor minden korosztály, de legfőképp a fiatalok is számításba vegyék.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Navigáció