A magyar vidék élni akar! Írások, cikkek, riportok, programok a vidéki Magyarországról

A Pusztaszabolcsi Tej története

Publikálva: 2018. június 28.

A Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. Pusztaszabolcson, a Mezőföld szívében fekvő kizárólagosan magyar tulajdonban lévő tejgazdaság. A gazdálkodásuk a teljes termék-utat lefedi. Ennek megfelelően maguk állítják elő a takarmányokat, a saját holstein-fríz állományukon keresztül termelik meg a tejet, melynek körülbelül az 50%-át maguk dolgozzák fel. A feldolgozott termékeket pedig saját márkás üzleteikben illetve viszonteladókon keresztül értékesítik. Körülbelül tíz éve úgy döntöttek, hogy nem a szántóföldi növénytermelésből szeretnének megélni, hanem egy magasabb hozzáadott értékkel rendelkező árut akarnak értékesíteni. Ennek megfelelően a meglévő tehenészeti telepüket kezdték korszerűsíteni és a szántóföldi növénytermesztést a szarvasmarhák takarmányigényei alapján módosították.

Tovább a teljes cikkre

Közösségi kemence épült Sokorópátkán

Publikálva: 2018. június 28.

Május 30. és június 3. között egy újabb közösségi helyszínnel gazdagodott Sokorópátka: kemence épült a kultúrház udvarán. Régi álma vált valóra a helyi civil szervezeteknek, önkormányzatnak, akik tevékenyen részt vettek a helyszín előkészítésében, a megvalósításban és az első, kemencében sült kenyér és csirkecomb elfogyasztásában is.

Tovább a teljes cikkre

Amikor a csapból is szörp folyik

Publikálva: 2018. április 20.

Idén második alkalommal rendezték meg a Nemzeti Szörp és Lekvárversenyt a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten. A kezdeményezés ötletgazdája Molnárné Kárász Rita mezőgazdasági termelő, kistermelő, aki maga is a saját megtermelt gyümölcseiből, fűszer- és gyógynövényeiből készít zamatos élelmiszereket. A megmérettetésnek idén a Lantos Borászat adott otthont. A II. Nemzeti Szörp és Lekvárverseny célja a magyar alapanyagból készült termékek megmérettetése, népszerűsítése. A versenyre benevezett szörpök és lekvárok felkeltsék a vásárlók, felhasználók és fogyasztók figyelmét minőségükkel, piacképes, az előírásoknak megfelelő külsőjükkel.

Tovább a teljes cikkre

Megnyílt a helyreállított Szabadtéri Erdei Múzeum Szilvásváradon

Publikálva: 2018. március 20.

Megnyílt a helyreállított Szabadtéri Erdei Múzeum Szilvásváradon; a 2017 tavaszán szinte teljesen megsemmisült kiállítóhely keddi megnyitóján Magyarország kincseinek megóvásának, gyarapításának fontosságát hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter.

Tovább a teljes cikkre

Múltidéző értékteremtés a Baráthegyi Kincsestárban

Publikálva: 2018. február 2.

- Ezen a különleges helyszínen a régmúlt eszközei, készségei elevenednek meg. Ezért tartom rendkívül fontosnak a Kincsestár kitalálását, fejlesztését, amely egyszerre okoz örömet kicsiknek és nagyoknak – mondta el V. Németh Zsolt Miskolcon, az „Élő Kalendárium – Baráthegyi Kincsestár" interaktív népi kézműves tárház átadásán.

Tovább a teljes cikkre

Pásztortűzként őrzi az ősök emlékét a díjnyertes alföldi tanya

Publikálva: 2017. december 30.

A Földművelésügyi Minisztérium először adta át az év tanyája díjakat, melyekkel azokat az egyéni tanyagazdaságokat ismerik el, amelyek jó mintául szolgálhatnak más tanyák számára. A kezdeményezés célja egybegyűjteni és bemutatni Magyarország legjobb tanyáit, azok mintaértékű fejlesztéseit, illetve gazdálkodási szemléletét, gyakorlatát. A magyar tanya népszerűsítésének további célja, hogy ezt a sajátos, magyar, ősi, szabad gazdálkodási életformát minél többen megismerjék és a lakhely választásakor minden korosztály, de legfőképp a fiatalok is számításba vegyék.

Tovább a teljes cikkre

Szívük csücske a dédnagypapa egykori parasztháza

Publikálva: 2017. december 23.

Új ruhába öltöztetett gyönyörű ház kacsintgat az arra járókra Jászfényszaru egyik utcájában. Olyan porta, mely átélt két világháborút, kiszolgált négy emberöltőt, s melyet 114 év alatt az abban élő minden generáció óvott és csinosított. Olyan birtok, melynek hosszú és szép története van.

Tovább a teljes cikkre

Termelői közösséget álmodott a tanyavilágba a 24 éves gazda

Publikálva: 2017. december 10.

Valaha szebb napokat látott a Ceglédhez tartozó, úgynevezett ugyeri tanyás körzet. A nyolcvanas években az ott élő emberek még a hajnali kakaskukorékolásra ébredtek, és naplementéig a földeken dolgoztak. Rendezett porták, gondosan művelt szőlők és gyümölcsösök árulkodtak a helybéliek föld iránti szeretetéről. Piaci napokon a tanyavilág lakói már pirkadatkor portékáiktól roskadozó kosarakkal kerékpároztak be a ceglédi zöldségpiacra, így látva el a város lakosságát a szorgos kezeik által megtermelt friss élelemmel.

Tovább a teljes cikkre

Kolbász- és pálinkafesztivál Kunadacson

Publikálva: 2017. október 8.

A Bács-Kiskun megyei településen negyedik alkalommal rendezték meg a Kolbász- és pálinkafesztivált. Az egész napos gasztronómia rendezvényen a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a versennyel egybekötött szakmai napra érkezett vendégeket.

Tovább a teljes cikkre

TápióFeszt: hagyomány és jövőépítés

Publikálva: 2017. szeptember 9.

Immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre Nagykátán a TápióFeszt elnevezésű hagyományőrző, kulturális gasztrofesztivál. A fesztivál külön érdekessége, hogy azzal egyidejűleg zajlik a Nemzetközi Kátai Tánctalálkozó, amely idén 34. alkalommal várja vendégeit.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Navigáció