A természetvédelem is hozzájárult, hogy védett hely legyen a Mohácsi Nemzeti Emlékhely területe - jelentette ki Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a “Hol sírjaink domborulnak” című konferencián, pénteken Sátorhelyen.

A rendezvényt megnyitó előadásában az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy 2006 óta a Természetvédelmi Őrszolgálat látja el külterületen az örökségvédelemmel kapcsolatos feladatokat. Hozzátette: a munkatársak évente mintegy 3700 nyilvántartott régészeti lelőhely legalább egy alkalommal történő ellenőrzését végzik el. Sok olyan terület van azonban, amelyet akár hetente vagy havonta felkeres a helyben illetékes természetvédelmi őr. Dr. Rácz András hangsúlyozta: el kell készíteni a 2020-2030. közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Régészeti Stratégiát, melynek része lesz egy nemzeti örökségvédelmi protokoll is. Az államtitkár szerint a cél az, hogy a Természetvédelmi Őrszolgálat folyamatos, aktív terepi jelenlétével biztosítani tudja a régészeti lelőhelyek állapotának fennmaradását.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

Dr. Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője a rendezvényen arról beszélt, hogy a mohácsi csata közelgő 500. évfordulójára fejlesztések valósulnak meg, ehhez azonban látni kell, hogy a történelemtudomány a háborús cselekmény kutatásához mit tud hozzátetteni.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

Szekó József, Mohács polgármestere a konferencián kiemelte, hogy a helyi múzeum fejlesztésével és az emlékpark megújításával időben fel kell készülni a kerek évfordulóra. A városvezető elmondta, tudatosítani kell a fiatalokban, hogy 1526-ban a magyarok, a csehek, a lengyelek és a környékbeli keresztények az életüket álldozták a hazáért.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

A konferencia részeként az Agrárminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium oklevelét vehette át több évtizedes áldozatos és kitartó kutató munkájáért Szűcs József helytörténész.

(AM Sajtóiroda)