Mindent megtesz a kormány a minőségi magyar alapanyagok támogatására - hangsúlyozta beszédében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Győri Kenyérfesztiválon. A szaktárca fontos törekvéseként jelölte meg, hogy a termék útja nyomon követhető legyen a termőföldtől az asztalig.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy a földművelésügyi tárca kidolgozta a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre és péksüteményekre vonatkozó irányelvét. A szabályozás elősegíti a kiváló minőségű pékáruk elterjedését, illetve a fogyasztói elvárásokhoz igazítja a gyártást és ellenőrzést- tette hozzá.

A minőségi alapanyagból készülő egészséges pékáruk egyre népszerűbbek, ezért a gyártási technológia korszerűsítésére és gazdaságosabbá tételére van szükség- szögezte le az államtitkár. Fontos célnak nevezte a beruházási hajlandóság növelését, amit a vállalkozói hitelek, illetve az európai uniós pályázatok remélhetőleg ösztönözni fognak. Az innovatív fejlesztéseknek köszönhetően pedig az egészséges élelmiszerek előállítása stabillá teszi az ágazatot, valamint új piacok meghódításának lehetőségét hordozza- mondta.

Nagy István arról is szólt, hogy az előzetes termésbecslések alapján jó eredményekre lehet számítani az idén, őszi búzából hektáronként mintegy 5 tonnás termés várható.  Hozzátette: a mintegy 1 millió hektáron vetett őszi búzából csaknem 5 millió tonna jó minőségű búza kerül majd a magtárakba, így a termés bőven fedezi majd az ország kenyérgabona-, illetve takarmánybúza-szükségletét, és exportra is jut.

(FM Sajtóiroda)